KPS Food Sp. z o.o. realizuje projekt dofinansowany w ramach działania: Fundusze Europejskie dla Nowoczesnej Gospodarki 2021–2027 (FENG)

Tytuł projektu:

„Innowacyjny zintegrowany system zwiększania efektywności produkcji i jakości produktu na linii produkcji tusz drobiowych”

Opis projektu i działania:

Projekt obejmuje realizację dwóch powiązanych ze sobą modułów:

– moduł B+R – opracowanie innowacyjnej technologii zwiększania efektywności produkcji i jakości tusz drobiowych;

– moduł Wdrożenie Innowacji, – wdrożenie wypracowanej w ramach modułu B+R innowacji procesowej.

MODUŁ B+R obejmuje realizację badań przemysłowych i prac rozwojowych, łącznie w ramach 4 kaskadowo ułożonych zadań (opracowanie i wytworzenie wersji modelowych modułów systemu oraz modelu cyfrowego bliźniaka procesów logistycznych; badanie i weryfikacja wersji modelowych modułów systemu oraz modelu cyfrowego bliźniaka procesów logistycznych, opracowanie i wytworzenie wersji prototypowych modułów systemu oraz modelu cyfrowego bliźniaka procesów logistycznych oraz badanie i weryfikacja wersji prototypowych modułów systemu oraz modelu cyfrowego bliźniaka procesów logistycznych. )

W module Wdrożenie nastąpi wprowadzenie do zakładu maszyn i urządzeń pozwalających na wdrożenie opracowanej technologii i rozpoczęcie procesu produkcyjnego opartego o tę technologię.

 Grupą docelową projektu są:

  • odbiorcy produktów KPS Food, czyli klienci końcowi i sieci handlowe, którzy skorzystają z wyższej jakości i bezpieczniejszej żywności;
  • partnerzy biznesowi i naukowi, którzy dzięki współpracy zdobędą nowe kompetencje i dostęp do innowacyjnych technologii;
  •  branża przetwórstwa drobiowego w Polsce, którą projekt może inspirować do transformacji technologicznej i podnoszenia standardów jakościowych.

Cel projektu: Celem projektu jest opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii zwiększającej efektywność produkcji oraz jakość tusz drobiowych.

Efekty, rezultaty projektu: realizacja projektu będzie odpowiedzią na potrzeby społeczne związane z branżą spożywczą, wskazanymi m.in. w Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju tj. zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego, zrównoważona produkcja, wspieranie lokalnych rolników.

Całkowity koszt realizacji Projektu wynosi: 26 851 541,61 zł

Dofinansowanie z Funduszy Europejskich: 11 218 448,00 zł